Roland Kamphuis Rotating Header Image

Posts from ‘april, 2011’

InterDC: Eerste racks

De eerste 4 racks zijn geplaatst op de datavloer. De racks had ik in november al aangeschaft. Het eerste rack zal gebruikt worden voor switching en routering. De overige natuurlijk voor het ophangen van de servers. Ik heb inmiddels het switching en router apparatuur al opgehangen in het eerste rack. Ik moet echter nog wel de kabels allemaal aansluiten. Hieronder een foto

InterDC: Verhoogde vloer

Bij een dataruimte hoort natuurlijk een verhoogde vloer. Op die manier kan je alle stroom en data kabels netjes onder de vloer verstoppen. Tevens kan je de vloer voor koeling gebruiken door koude lucht onder de vloer te blazen zodat deze door ventilatiepanelen voor de racks er weer uitkomt.

Het InterDC heeft een splinternieuwe vloer welke de vloer voor 30 cm verhoogd. De vloer is afgelopen week gelegd.

Review: Portal 2

Afgelopen donderdag viel de pc game Portal 2 op mijn deurmat. Gister ben ik eens begonnen aan de nieuwe levels van Portal 2. Het verhaal begint op precies dezelfde plek als bij portal 1. Echter doordat de supercomputer verslagen was en er jaren overheen zijn gegaan is natuur zijn gang gegaan en zie je overal stukken planten die door de testkamers heen is gegroeid. Daarnaast zijn veel panelen en elementen kapot gegaan en kijk je op sommige plekken direct de diepte in. Grafisch ziet de game er helemaal top eruit.

Al snel moet je weer beginnen met puzzelen zoals je gewend was in Portal 1.  De puzzels zijn weer goed in elkaar gezet en sommige moet je goed nadenken om hem op te kunnen lossen. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe elementen toegevoegd waardoor het puzzelen leuker en lastiger wordt. De nieuwe elementen zijn onder ander: Lichtbruggen, 3 verschillende soorten gel (spring, sprint en portal) en lichtbeams. Hierdoor krijg je veel meer opties om een puzzel te kunnen oplossen.

Op geven moment val je nog dieper in het gat en vind je de portal testinstallatie uit 1973. Heel mooi te zien hoe de voortgang is van dat oude test systeem naar het nieuwe test systeem. Met die oude testinstallatie krijg je een beetje steampunk gevoel.

Tot slot is de humor weer erg goed in de game. Zelfs beter dan in portal 1. Met beloofde taarten en verrassingen, vallen waar je in kan trappen en het meerdere malen proberen van het doden van de player. Ook zijn de teksten geniaal bedacht. Zo gaat de blauwe computer zogenaamd de code hacken op een terminal, begint hij gewoon met alle combinaties op te noemen: aaaaaaaa, aaaaaaab, aaaaaaac, etc. Een ander voorbeeld is dat hij geven moment het slot van de deur gaat hacken en je even de andere kant van hem op moet kijken. Kijk je weer om zie je dat hij de ruit in de deur heeft ingeslagen. Geweldig!

Tot zover mijn beknopte review, Portal 2 is (netzoals portal 1) zeker een aanrader.

InterDC: Internet

InterRacks/IceHosting zal het InterDC datacenter voorzien van internet. Er komt een dubbele verbinding naar Amsterdam Globalswitch van 1 gbit/sec. Vanaf daar wordt de verbinding aan het bestaande netwerk gekoppeld welke momenteel een capaciteit heeft van 3,2 gbit/sec.
Naarmate de vraag zal toenemen voor internet in Enschede kunnen we de verbinding nog altijd gaan upgraden naar 10 Gbit.

Hieronder een overzichtsplaatje:

InterDC: Glasvezel

Wat is nu een datacenter zonder glasvezel internet? Om glasvezel te krijgen in het datacenter moesten we 3 maanden geleden het voorstel indienen bij de gemeente met de grote vraag of we de straat mogen openbreken om de glasvezel te mogen aanleggen. Dit akkoord is er gekomen en vorige week is er druk bezig geweest de glasvezel leidingen te leggen. Voor de ongeveer 120 meter dat we vanaf de glasvezelring van Enschede vandaan zaten moest er 3 dagen lang gewerkt worden.

Voor het InterRacks netwerk laten we een glasvezel blazen zodat we onze Enschede locatie met onze Amsterdam locatie kunnen verbinden. Immers zit in Amsterdam alle partijen die voor “internet” kunnen zorgen. Morgen meer informatie hierover.

Hieronder een fotoselectie van de aanleg van de glasvezel:

InterDC: stroomvoorziening

Ieder rack in het datacenter krijgt een eigen stroomgroep. De stroom aansluitingen gaat op basis van het IEC 60309 standaard. Dat houd in dat via een blauwe campingstekker aansluiting stroom verkregen kan worden.
Iedere groep is voorzien van een digitale kWh meter. Per groep van 10 racks lopen er dikke 5 aderige / 3 fase kabels vanaf de lokale stroomverdeling op de datavloer naar de hoofdschakelkast.

Iedere rack krijgt standaard 1 aansluiting van max. 16 ampère. Indien gewenst kan er een 2e groep aangelegd worden.

De stroom die we inkopen is groene stroom welke bestaat uit 22% windenergie, 64% waterkracht en 14% biomassa. In de eerste opleveringsfase van het datacenter zal er nog geen aggregaat geplaatst worden maar wel een UPS systeem. Dit systeem is inmiddels aangeschaft en staat klaar om opgehangen te worden. De UPS zal genoeg stroom leveren om 15 minuten tot 30 minuten onderbreking te overbruggen, afhankelijk van de belasting.
In fase 2 wordt wel de noodaggregaat geplaatst.

Hieronder een foto van een aantal schakelingen, stroomaansluiting en kWh meter.

Telefoongesprek met Nationale Postcode Loterij

Vandaag een heel kort gesprek met de nationale postcode loterij gehad. Ze belden rond 15:00 ’s middags.

Ik: Met Roland
Mevr: Goede avond met x van de Nationale Postcode Loterij, heeft u een moment?
Ik: eeh, wellicht dat het bij jullie zo druk is dat het al avond is, maar hier is het nog middag.
Mevr: oke, bedankt voor uw tijd en tot ziens
Ik: Dag?

Blijkbaar was dat een hele slechter verkoper die niet de moeite wil nemen om te luisteren wat de andere persoon zegt. Moeten ze lekker zelf weten, zo kom je nooit aan klanten. (niet dat ik van plan was om lid te worden).

Bouw eigen datacenter

Al enkele maanden ben ik bezig met de bouw van ons eigen datacenter voor mijn bedrijf InterRacks in samenwerking met mijn bedrijf IceHosting.  De aanleiding van de bouw van een eigen datacenter heeft te maken dat ik al langere tijd aan het kijken was naar datacenters in de buurt van waar ik woon en werk. De aanwezige datacenter’s rekenen een best behoorlijk bedrag en daarmee net zo duur als een datacenter in Amsterdam. Terwijl je zal verwachten dat de kosten hier in het oosten lager kunnen.
De tweede reden is van de bouw van een eigen datacenter is dat mijn bedrijven weer kunnen groeien. Afgelopen 2 jaar zijn mijn bedrijven alleen maar oude servers aan het vervangen. Want voor een oude server kan je 2 nieuwe servers ophangen (aan stroomverbruik).

De naam voor het nieuwe datacenter is: InterDC met als website: www.interdc.nl.
Het datacenter is gevestigd in Enschede, direct naast ons kantoor.

Aan het datacenter is al hard gewerkt en de einde van de werkzaamheden is in zicht. Het datacenter zal met ongeveer een maand geopend worden. Het datacenter beschikt over totaal 200m2 waarvan 120m2 datavloer oppervlakte. Daarmee kunnen we een goede 60 racks plaatsen. Dat betekend dat het datacenter naast onze eigen servers ook servers kan huisvesten van andere bedrijven.

De komende weken zal ik een aantal blog posts plaatsen met meer informatie van het datacenter. Voor nu raad ik aan de website te bezoeken voor meer informatie van het nieuwe datacenter.

4,5 km hardgelopen

Enkele weken geleden ben ik begonnen met hardlopen als sport. Vandaag heb ik een totale afstand van 4,5 km gelopen. Wat ik best een prestatie vind. Hieronder is de route terug te vinden. Nu nog even door trainen zodat ik straks een marathon kan gaan lopen.

De route had ik zo gepland dat ik onderweg nog mijn postbus kon controleren. (dat is de “dot” op de kaart).

Inhoud Switch teleurstellend…

Om een switch van binnen schoon te maken heb ik de switch opgeschroefd. Bij het openen van de switch viel mij het aantal hardwarecomponenten erg tegen. Voor een Procurve 2848 switch (48x gbit managed) van 2.000 euro had ik namelijk wel meer inhoud verwacht.
Daarnaast viel mij ook op dat de fans die in de switch zaten alleen voor de voeding gebruikt worden. Met een beetje groot passief koelblok erop dan kon de switch prima zonder fans uitgerust worden. Dan kan je wel de switch op een kantoor of woonomgeving neerzetten. Met de fans maakt de switch een boel kabaal.

Hieronder kan je genieten van de inhoud van de switch. Zoals je kan zien bestaat het printplaatje alleen uit een boel poorten en een aantal (voornamelijk broadcom) chips.

Wat je bij het afval kan vinden

Ik kwam toevallig deze foto tegen van de afvalbak van Globalswitch. In de prullenbak ligt een dual socket s771 supermicro bord met op 1 socket een aantal pinnetjes verbogen.
Wat doodzonde dat je door een paar verbogen pinnetjes zo’n mooi bord moet weggooien.

Twee interessante filmpjes over internet

De afgelopen week ben ik behoorlijk druk geweest op het werk dat de blogposts wat minder zijn. Vandaag kwam ik 2 interessante filmpjes tegen over hoe internet werkt en hoe glasvezel werkt. Beide goed uitgelegd en ook begrijpbaar voor de niet technische personen onder ons:

EuroIX: Hoe “internet” werkt:
http://www.youtube.com/watch?v=a5837LcDHfE

Klokhuis: Hoe glasvezel werkt:
http://player.omroep.nl/?aflID=7069998

Veel kijkplezier!